divendres, de gener 16, 2009

A favor dels municipis

(Article publicat al Llaç d'aquest mes)

Ja fa molts mesos que l’economia ha passat a ser el tema central del debat polític. Les enquestes del passat mes de gener ja mostraven com la primera preocupació de tots nosaltres començava a ser l’economia; temes com ocupació, crisis, recessió, finançament, expedients de regulació, van començar a ocupar les tertúlies i els articles d’opinió.

A la situació de l’economia, tant si parlem de l’economia finançera com si parlem de l’economia real, es va afegir el debat sobre el finançament autonòmic, el finançament municipal i els últims mesos el debat habitual a aquestes alçades d’any sobre el tràmit parlamentari de l’aprovació dels pressupostos.

La situació de l’economia (després de molts anys de creixement ininterromput) no és bona. Estem davant la primera crisi global. La velocitat en que tot s’ha desenvolupat ha sorprès a tots els analistes. Existeixen moltes causes i molts factors que expliquen la situació actual. El que sembla evident és que no haurem de recuperar pràctiques econòmiques recents. Com deia l’escollit president Obama, hem de recuperar una certa ètica de l’economia. Després de la caiguda del mur de Berlin, ha caigut el mur de Wall Street.

Els governs més socialdemòcrates estan elaborant i aplicant importants plans per reactivar l’economia. Es torna a recuperar el pensament Keynesià.

En aquesta línia i amb una valoració extraordinàriament positiva s’ha d’emmarcar la creació d’un Fons extraordinari d’Inversió Pública en l’àmbit local, pel president Zapatero. Són 8.000 milions d’euros per totes les ciutats i pobles de l’Estat. Així Molins de Rei, rebrà més de 4 milions d’euros per tal d’incentivar el mercat de treball i realitzar projectes que milloraran Molins de Rei. Seran actuacions que hauran de fer-se durant l’any 2.009 i hauran d’utilitzar treballadors en situació d’atur. És un fons extraordinari per una situació especial, que no busca tancar el debat sobre el finançament municipal

Ara Molins de Rei podrà veure la materialització de molts projectes ajornats durant molt de temps. Els socialistes de Molins de Rei, creiem que ha arribat el moment de fer el projecte de remodelació de Ca la Còrdia, la reforma del Carrer Major i altres projectes importants de la via pública.

Dins aquests projectes creiem que ha arribat el moment, també, de reformar els patis de les escoles. Ja fa mesos, vam demanar un pla de xoc per aquestes instal·lacions. Pel proper any 2.009 tindrem els diners. Ara només cal tenir la voluntat de fer-ho.

La creació d’aquest fons demostra més que mai la interrelació del món global i local. La decisió del president Zapatero en aquests moments de crisi, tindrà un efecte directe en les nostres vides. 2.009 serà un any de projectes a les nostres ciutats i pobles.