dijous, de febrer 28, 2008

El moment decissiu

Ens disposem a despedir el mes de febrer i això significa que ens acostem el moment decissiu de la campanya de les Generals i per tant, ens acostem al dia que estem convocats a les urnes: el proper dia 9 de març.

Ja hem pogut veure dos debats electorals demostratius del que han estat aquests darrers quatre anys. S’han pogut confrontar dos models completament diferents de fer país. Per una banda la serietat, la confiança en el futur, la confiança en els serveis públics i una política basada en la igualtat d’oportunitats i en l’extensió de drets. I tot això amb la millor gestió econòmica feta en època democràtica.

Per una altra banda, un model fonamentat bàsicament en fer política en allò únic que no s’ha de fer política, com és la política antiterrorista; un model basat en la crispació, confrontació de territoris, en la negació en l’extensió de drets i en la mentida constant.

És per això que el dia 9 ens juguem molt. Ens juguem, tornar al passat o continuar construint el país amb confianza. Tots hem d’anar a votar. I abans, el dijous dia 6 de març, tots estem convidats a la gran festa del socialisme català, al Palu Sant Jordi.

També la setmana vinent, la carrera electoral en les primàries demòcrates del Estats Units, tindran el seu moment decissiu. Serà el proper dimarts, dia 4, en un altre dimarts clau. Ara estan en joc els Estats de Texas i Ohio i tal com van els resultats, una victòria del candidat Obama, deixarà el resultat molt encarrilat.


Com veieu la setmana vinent serà apasionant.

dimarts, de febrer 05, 2008

La raó del Xavi Paz

Bon dia molinencs i molinenques.

A la raó del passat mes de gener vaig fer referència a les eleccions que aquest any, tant des de la llunyania com des de la proximitat, ens afectaran de forma important. Unes, les americanes, perquè cada cop afecten més en tot el mon (ja sigui a nivell econòmic o a nivell de polítiques globals, com ara la lluita contra l’escalfament del planeta) i les altres, les Generals, perquè òbviament el Congrés dels Diputats és el lloc on podem decidir moltes polítiques que ens afecten en les nostres vides diàries.

Doncs bé, ambdues, s’costen al moment decisiu. Les americanes afronten en el dia d’avui el que es coneix com el superdimarts, o sigui, el dia que es decideix el candidat demòcrata i republicà en el major nombre d’Estats, ja sigui mitjançant primàries o caucus. Tindrem ocasió de veure com de fines van les enquestes. De moment i personalment estic esperançat amb l’onada de canvi i esperança que ha creat el candidat demòcrata Barak Obama.

Per altra banda les eleccions Generals s’acosten al inici de campanya, el que significa que estem en el màxim esplendor de la precampanya.

D’aquest periode destacaria dues actituts que resumeixen molt bé el que han estat aquests darrers quatre anys.

Per una banda la permanent actitud negativa del P.P. de crear confusió, psicosi de crisi econòmica, de crear falses polèmiques enfrontant territoris, com torna a fer amb el tema de la llengua. Una actitud que per altra banda rep tots els recolzaments dels sectors més durs de diferents organitzacions (ja siguin l’AVT o l’esglèsia catòlica). Així cal destacar el document del passat dijous de la Conferència Episcopal Espanyola, que arribat el moment no dubta en alinear-se clarament amb una opció política, que també, quan va tenir la seva oportunitat, no va dubtar en intentar la solució pacífica al conflicte basc, negociació inclosa.

Per una altra banda, l’actitut positiva, constructiva, de consolidació de drets, dels socialistes catalans i dels companys de la resta de l’Estat.

El passat dissabte al matí tot just abans que vingués a visitar la nostre Fira, la candidata i ministre Carme Chacon va presentar el projecte d’inversions de l’Estat a Catalunya pels propers anys; projecte on la inversió en rodalies és fonamental. És la mateixa actitut de fets, constructiva que permet a Manuel Chaves, proposar un avenç en la construcció de l’Espanya plurinacional i de consolidació de la riquesa lingüística del país. El fet que a les escoles oficials d’idiomes d’Andalusia s’ensenyi el català, l’euskera i el gallec és un pas més en la construcció de l’Espanya plural.

És l’actitut que ha tingut el govern Zapatero en els seus quatre anys i que també ha tingut conseqüències per Molins de Rei. Tal com explicàvem al nostre estand de la Fira, és aquest govern Zapatero que ha complert amb el finançament del Mercat amb 2 milions d’euros, dels que ningú pot dubtar. És el mateix govern que ha aprovat els projectes de millora de la mobilitat de la comarca, amb especial ènfasis en Molins de Rei. I també és el govern que ha aprovat el projecte de barreres acústiques per l’autopista, en el seu pas per Molins de Rei.

Això són fets i actitut constructiva, actitut positiva de país.

Per últim no vull despedir-me sense felicitar des d’aquí i de nou, a la molinenca Montse Ribé, per un nou èxit en la seva carrera profesional. Aquesta vegada per un nou premi, el Goya, pel seu treball a la pel·lícula “El Orfanato”. Moltes felicitats Montse.

Molt bon dia Molins de Rei.

divendres, de febrer 01, 2008

Bona Fira de la Candelera 2008

Són masses dies sense haver mantingut comunicació amb tots vosaltres. La dinàmica de la tornada de gener és tremenda i si a més a més li afegeixes l’aprovació dels pressupostos municipals (que s’hauria d’haver fet al mes de novembre o máxim desembre), resulta que el mes de gener passa com una exhalació.

I si el mes de gener passa, a Molins de Rei, vol dir que tenim Fira de la Candelera. Una nova edició, esperant que el temps ens acompanyi i esperant que els màxims visitants s’costin a Molins de Rei. Des d’aquí vull convidar a aquells que no la coneiexen que s’apropin i ens visiten i a tots en general, els hi vull desitjar una molt bona fira.

Per altra banda, en aquests temps de precampañilla de les properes eleccions generals, no vull deixar de mostrar el meu desacord profund amb el que ha decidit la Conferència Episcopal Espanyola en la seva reunió d’ahir. La seva recomanació de no votar a l’actual partit que governa l’Estat, és la culminació de tota una legislatura de rebuig a l’ampliació de drets que ha realitzat el govern de Jose Luis Rodríguez Zapatero. Si voleu podeu llegir l’article que he escrit pel Llaç, referent a l’actitut de l’esglèsia espanyola.

El proper dia 9 de març tenim una oportunitat per dir NO a les acituts retrògrades i un SI rotund a la política de Zapatero dels últims quatre anys.

De mentre i per aquest cap de setmana MOLT BONA FIRA.